TRANSPIRINENCA AMB BICI
"Ruta clàssica en versió mixte. Desnivells importants, paisatges magnífics. Per alquells que busquen natura i emocions. De lo millor del Pirineu, inolvidable ! " BICI
DADES DESTACADES:
Durada : 10 dies (+1 de tornada)
Distància : 650 km
Desnivell total : 11.500 m
Tipus vies : pistes (no trialeres) i asfalt
Temporada : juliol 2024
Paisos : Andorra, Espanya i França
Dificultat tècnica : 3/5
Exigència física : 4/5
Puntuació interés : 5/5
ÍNDEX
LA PELÍCULA - SABER MÉS - ILOVETHELIFE - ITINERARI - QUE PORTAR - DIARI & FOTOS
LA PELICULA
SABER MÉS
Disposo d'una ebike més gravel que btt, per tant he hagut d'adaptar el recorregut en funció de les característiques de la meva montura. He seguit trams ja coneguts per als amants de la transpirinenca tant en gravel com en btt, afegint-hi d'altres del meu gust ... i finalment el resultat ha estat excel.lent. Decarto totalment tant les trialeres (no tinc suspensió a rera, i anem carregats), com les vies asfaltades molt transitades.
Aquest cop m'acompanyen 2 companys de fatigues; el Bartu i el Genís. L'atmósfera serà molt alegre i solidària durant tot el viatge, gràcies a ells ! En viatges llargs cal triar a consciència els companys de ruta, són moltes hores de dia i de nit junts ! Com més llarg i difícil es el viatge més hem de compartir la mateixa visió del viatge ... no es cosa senzilla.
Cal remarcar les diferències entre un viatge en solitàri i en grup. En solitàri tinc una experiència més introspectiva i em dilueixo més en el entorn, es més submersiu. En grup tè l'avantatge de compartir emocions, dubtes, responsabilitats, de sentir-se més segur (no es el meu cas). En cada cas hi han avantatges i inconvenients, tot depend de l'experiència que es desitja. Les dues modalitats m'encanten !
El nostre dia a dia
- A les 6h ens despertem, preparem, organitzem alforges i esmorzem (el vespre anterior comprem uns entrepans).
- A la cima de la primera pujada o al cap de 2 o 3 hores, ens acabem el entrepà o ingerim alguna barreta energètica.
- Els primers dies dinem a destinació. Quan la etapa s'allarga (Torla, Isaba, Roncesvalles, Elizondo) dinem pel camí no gaire lluny de l'arribada.
- Arribar d'hora al allotjament permet descansar convenienment per no sobrecarregar-se, inclús podem fer una petita siesta.
- A partir de les 19h busquem un lloc on sopar.
- Sopant i abans de dormir, repassem la etapa següent.
- Enviem algunes fotos al Instagram per informar els familiars, carreguem bateries de tots els aparells, sobretot la de la bici!
- Entre 22 i 23h anem a dormir.
Consells
- Al ser etapes de molt desnivell i esforç, cal dosificar les forces i pendre el temps de descansar i ... estirar muscles, tendons. En el meu cas no afronto el viatge con un repte físic sinó com un viatge d'aventura, per tant la velocitat, temps etc... poc importen. No obstant cal mantenir una bona forma física.
- L'alimentació es important en aquest tipus de periple. Un bon equilibri de proteines, hidrats de carboni, fibres i fruita es vital així com una bona hidratació durant tot el dia. Cal tenir bons hàbits.
- Els vespres, quan no vas en bici, pots usar la camiseta tècnica que portaràs el dia següent per pedalar, es neta i estalvies pes.
- Cal organitzar adecuadament les alforges (interior) ja que cada dia hauràs de buidar-les per treure el que necessites, i tornar omplir-les. Sembla superflu però al llarg dels dies es fa pesat i si deixes de tenir cura diària pots generar un caos de material que et cansarà encara més.
- Comencem a pedalar a les 7h com a més tard per evitar la calor excessiva que pot generar forta deshidratació i cops de sol. Recordar que el sol en muntanya es bastant agressiu malgrat la temperatura pugui semblar baixa.
ILOVE THE LIFE
"Estimo la vida" es un títol que enmarca tots els processos que aporten vida al planeta. Es el sentiment d'arrelament amb la natura que sento al descobrir paisatges magnífics, persones amb calor humà, fauna salvatge, flora exuberant. Es tambè una crítica al individualisme i la defensa del respecte dels enllaços sistèmics que generen vida, dels ecosistemes complexes, de la biodiversitat però tambè de la diversitat cultural. Valors que compartim tots malgrat no sempre els respectem.
Balanç Carboni del viatge : 58 kg CO2
Cotxe : 58 kg
sols transports, ebike ja amortitzada.
- Com s'aprecia en les camisetes porto el eslogan " LIMIT TO GROWTH - LIMIT TO HEALTH" en referència als límits planetaris (Informe Meadows i Planet boundaries del Stockholm Resilience Center). Es una manera de sensibiltzar la gent als canvis en la nostra manera de viure si volem preservar la vida al planeta.
- Durant el viatge he prioritzat els locals (restaurants, allotjaments) més típics, autòctons, autèntics per descobrir la cultura i promocionar la vessant "artesana", descartant franquícies, marques internacionals, o tota influència de multinacionals.
ITINERARI
La Transpirinenca tè varis variants segons país, tipus de bicicleta, ... He dissenyat un trajecte que privilègia les pistes en bon estat (no trialeres) i les vies asfaltades poc transitades. Per tant he agafat trams ja existents i populars i d'altres que he traçat personalment per retallar 1 dia de trajecte (disposavem de 10 dies màxim). El resultat es una excel.lent combinació de pistes forestals, enllaços asfaltats agradables en la seva majoria, distàncies assumibles, desnivells diàris no desmesurats, etapes de recuperació, pas per punts importants.
Els allotjaments han estat alberg, bungalow, apartament, hostal, fonda, posada, hotel en el mateix recorregut (veure "diàri i fotos"). Segons la época de l'any, millor reservar per anticipat.
Els tracks es poden seguir en la seva totalitat sense cap error, excepte alguna dada d'altitud quan el gps perdía conexió (canyó d'Añisclo, Bosc d'Irati).
QUE PORTAR ?
Definir el tipus de material i quantitats dependrà de les característiques de cada viatge. Aquesta es la llista del que personalment hem vaig endur, tè un caràcter orientatiu, essent cadascú qui valora les seves necessitats.
Bicicleta
- bicicleta revisada (frens, cobertes i càmares int., cadena, bateria, motor, suspensió, seient i tija, canvi i pinyons, porta bagatge)
- llums av/ar (prefereixo amb piles per no haver d'estar pendent de càrregar), ull hi han túnels sense llum.
- senyalització reflectant extra (es important per zones amb trànsit dens)
- kit de reparació (multi-eina pinces-tornavis-ganivet, botelletes de co2 adequades al volum del neumàtic i conector de rosca, partxes adesius, brides, 1 càmara interior de recanvi)
- sistema d'inflat mecànic (mantxa tradicional)
- oli per cadena, raspall i savó per netejar la cadena i pinyons
- bateria bici i carregador
- alforja impermeable (1 AR + motxil.la)
- Bossa de manillar (porto material de filmar)
- Soport telèfon amb "parasol" (per seguir itinerari)
- Timbre
- casc reglamentari
Comentaris :
- Cal rentar cadena i pinyons cada cop que s'acumula bruticia en excés, es sol veure pegots al tom de les dents del canvi.
- Saber com funciona la teva bici, muntar i desmuntar rodes es essencial, pots estar lluny de tot i sense assistència mecànica.
- La mantxa tradicional serveix per recuperar la pèrdua de pressió al llarg dels dies, o bè si es necessàri desinflar segons tipus de camí.
- Les llums serveixen en els trams asfaltats i en els túnels ... ull en alguns no hi ha llum !
- Saber gestionar el consum de la bateria es vital, les etapes tenen un fort desnivell cada dia. Si mai vas just durant l'etapa sempre pots recarregar una mica mentres dines o prens algo en un bar, quan en hi ha. Tenir compte principalment en les etapes Escalona/Torla (sols creuem el poblet de Nerín i tot estava tancat), Jaca/Isaba i Isaba/Roncesvalles.
- Intentar equilibrar el pes AV/AR per millorar la conduccío, segons gust. Tenir especial cura en la fixació del material ja que passem per camins on les vibracions o els saltets són freqüents.
Dormir i menjar
Comentaris :
Varem escollir passar les nits en albergs, hostals, etc i prescindir de tenda i fogons.
Roba
- 1 bermuda amb culot
- 1 pantaló llarg
- 1 banyador
- 3 camisetes tècniques
- 1 camiseta cotó
- 1 parell de manquitos
- 3 calçotets (anti transpirants)
- 3 mitjons (parells)
- 1 tallavents impermeable (impermeable real, no repelent d'aigua)
- 1 gorra visera, 1 mocador de cap, 1 buf
- 1 jaqueta tipus polar o calenta
- 1 sabates baixes goretex o de ciclista
- 1 necesser de viatge amb: dentífric, raspall dents, savò, afeitadora manual, crema solar 50fp, crema nok (per zones de freg), crema antibiòtica, talla-ungles, pinces, tiretes (en rotlle), cristalmina spray, gasa, esparadrap, ibuprofè, compeeds.
- Savó de roba
Comentaris :
Cadascú valora el tipus de roba que necessita en cada cas, latitud, altitud, temporada, activitat ... tenim tendència a dur excés de roba, segurament per la pressió publicitària, però amb molt menys es fa tot. Per mi es una llista minimalista sense ser "survival".
Cada 3 dies rentava la roba i sincerament, es suficient.
Altre material
- Telèfon i carregador (alliberar memòria i assegurar-se del bon estat)
- Mapes i tracks : descarregar mapes (google maps, wikiloc o similar) en offline per poder recuperar-los fora cobertura.
- Bateria extra : preveure una bateria de socor (tipus powerbank), recordar que tota la informació es troba dins el telèfon!
- Auriculars (opcional)
- Piles per llums i altres dispositius
- Frontal o làmpara de mà
- Motxil·la 20L i funda impermeable (per desplaçar-se a peu i tenir volum extra).
- Ulleres de sol UV3 (mínim) i vidres traslúcids clars (no recomano pedalar sense ulleres, insectes impacten sovint i l'aire resseca molt)
- Crema solar alta protecció
- Documentació : passaport + tarja sanitària (en el meu cas, andorrà, assegurança de viatge), visats no necessàris aquí.
- Diners : tarja de crèdit/dèbit, euros en efectiu.
- Carnet de viatge i llàpis
- Paper de water : element indispensable en tot viatge, excursió, serveix per tot.
- Encenedor o llumins
- Cordino resistent (uns 2m)
- Cinta americana
- Brides
- Pop elàstic (per amarrar motxil·la al portabagatges)
Comentaris :
Telèfon es l'eina central d'orientació, si el perds o deixa de funcionar tens un problema. Mapes paper no són ùtils al meu entendre ja que necessitem bastanta precisió per trobar camins, seria moltíssim paper. Tenir en compte que la major part del temps seguim un track que hem seleccionat.
Una bateria extra es necessària ja que l'orientació requereix mirar molt sovint el mapa digital i per tant el consum es elevat, més si necessites il·luminar molt la pantalla per culpa del sol.
Ull a l'exposició del telèfon al sol durant l'etapa, pot arribar a altes temperatures i degradar-se!!
Piles o bateria? En aparells de poc consum (llums) prefereixo les piles ja que tenen una gran autonomia i no estic pendent de endolls (i llocs amb electricitat) i sobrecàrregar el multi endoll.
Si usem càmares, dron etc... cal endur-se
multi-endoll ràpid i preveure els temps de càrrega si sols disposem d'un endoll
a l'habitació.
DIÀRI I FOTOS
DIA 1: Andorra - Rialp (63 km +1323 m)
La etapa surt d'Encamp, on resideixo, a les 7h i continua fins al Port de Cabús a uns 2300m d'altitud. Ens durà unes 2 hores fins al coll de la Botella, i ens quedarà un 50% de bateria, de sobres. La pista fins a Tor presenta forats i pedres, com sempre, però sense inconvenients majors. Un bon esmorzar (el 2on) i enfilem cap a Alins i després fins a Rialp, tot es baixada (tret d'una petita costa d'un km aprox.). Arribem d'hora i per tant dinem a Rialp, on inclús ens permetrem una siesta. Apartament WintoWin, molt nou i net per 155€. Primer dia de presa de contacte que es passa perfectament, anem calentant motors, la resta del viatge ens exigirà estar en forma.
DIA 2: Rialp - Senterada (54 km +1455 m)
Prenem la costum de llevar-se a les 6h per evitar les hores de més sol i calor i per tant comprem els entrepans que esmorzarem, la nit anterior. Enfilem per la carretera (comarcal) fins al poble de LLessui on parem a pendre un café i la 2na part del esmorzar. Encara ens queden uns 700m de desnivell fins al coll del Triador, atravessant les pistes d'esquí abandonades, aquest cop per pista. Malgrat un inici de pista amb fort pendent, el camí millora tant per les vistes magnífiques com per la suavitat de l pujada. El flanqueig de la muntanya es llarg fins al coll. La baixada es més pedregosa i revirada fins a Espui, on tornarem al asfalt fins Senterada. Allí ens instalem al camping on hem llogat un bungalow per 80€. Inclús ens refresquem a la piscina ! Etapa molt maca per la pista, les vistes, la tranquilitat. Demà serà tot asfalt.
DIA 3: Senterada - Castejón de sos (67 km +1592 m)
El bungalow era ampli però bastant poc cuidat ... vam dormir igual i el bon humor no va minvar. Arrequem el dia amb bastant fred que ens obliga a posar manguitos, talla vents i buf. En breu anirem deshabrigant-nos, a mesura que l'esforç ens calentarà. Asfalt amb pujades moderades però llargues i poc trànsit fins a Pont de Suert on parem a pendre el 2on esmorzar ... ja es una costum benvinguda ja que ens dona forces per la resta de la etapa. I la resta són valls obertes amb cultius, boscos, poblets ... tot molt tranquil. Una agradable passejada on s'acumula el desnivell no obstant. L'arribada a Castejón de sos es en baixada (ull que les curves finals són més tancades que les inicials i es pot agafar bastanta velocitat). Castejón es un poblet molt agradable on menjarem en terrassa molt a gust (Restaurant Pirineos) i dormirem al Hostal Sositana, molt funcional i net per 150€ (2 habitacions dobles).
DIA 4: Castejón de sos - Escalona (59 km +1300 m)
Després d'una bona nit ens plantem al peu de la llarga pujada del dia, que ens durà de 900m fins a més de 2200 a la collada de Sahún i al refugi de Marradetas. L'inici asfaltat es molt pendent i no passem de 8 o 9 km/h... fins al poble de Chias. Després ens toca una pista forestal bastant bé. Anem deixant el bosc a mesura que pujem i el espectacle visual es esplèndid ! Ens aturem al coll on pasturen corders, vaques i cavalls. Es temps de transhumància. Després d'esmorzar (el 2on jajaja) i fer volar el dron, iniciem la llaaaarga baixada fins a Plan. Baixada en pista per un bosc maquíssim. De Plan fins a Escalona ens toca asfalt sota una forta calor. Ull al passage per la gorja, hi han túnels successius escarbats dins la roca; no tenen llum i el contrast amb el sol et deixa totalment ceg... reduir la velocitat es imperatiu ! A Escalona parem a dinar i dormirem a la Fonda Naval, funcional sense cap mena de luxe... es suficient per rentar-se (la roba tambè) i dormir (130€ x 2 habitacions dobles).
DIA 5: Escalona - Torla (63 km +1800 m)
Els dies són més calurosos i avui ens toca una de les etapes més dures. Pujem pel canyó d'Añisclo fins a Nerín, on pensavem poder recargar una mica la bateria de la bici per afrontar la pujada fins als miradors d'Ordesa amb més tranquilitat, però tot estava tancat... farem amb lo que tenim ! La pujada es fa llarga, són 44km de costa fins a 2200m. Sort que trobem una font ! Ens dona vida ja que degut a la forta calor ja haviem gastat bona part de les reserves d'aigua. Amb calma i filosofia (sempre es important ) anem pujant i pujant fins ... descobrir l'espectacle impressionant que són els canyons d'Ordesa ! Les 3 Sorores, la brecha de Roland, els rius, boscos, parets, fajes, ... quina meravella. La baixada es farà llarga i pesada fins a Torla on celebrarem la meitat del viatge, amb un bon xuletón! Ens dona força mental i la física la mantenim al restaurant :-) L'hotel es molt correcte, dins els carrerons de Torla ( Hotel Ballarín per 60€ l'habitació doble).
DIA 6: Torla - Jaca (55 km +711 m)
Després de la pallissa d'ahir, ens va molt bè passar un dia amb relativament poc desnivell i un kilometratge moderat, tot sobre asflat. Es dia per recuperar forces, estirant cames sobre carretera i inclús banyant-se a la piscina de l'hotel molt agradable i cèntric (Gran hotel de Jaca 132€ x 2 hab.dobles). Aprofitem per rentar les bicis i sobretot la cadena i pinyons (amb aigua i savó!) que han acumulat bastant terra, pols. Soparem a casa de Polifemo (el cíclop de l'Odissea) una excel.lent pasta. Cada dia devorem proteines (carn i peix), hidrats (pasta, arroç) i verdures i fruita, hem d'omplir el dipòsit !
DIA 7: Jaca - Isaba (91 km +1591m)
Avui ens espera al dia més dur del viatge, tant per la llargada (91km) com pel desnivell (1600m), per tant ja anem avisats i ajustem un ritme prudent per estalviar forces i bateria. Fins que ens adonem que ens hem oblidat una motxil.la al hotel ... Tot just hem fet uns 15km, decidim contractar un taxi que ens la porti. No passen 3 minuts que reprenem la martxa quan la bateria d'una de les bicis cau a terra ! Per sort tot ha estat un ensurt i en 10 minuts podem continuar ... no sense algun dubte sobre la fiabilitat de la reparació. El sol ja pica quan comencem a pujar el 1er port, on trobarem altres companys de fatigues en sentit invers; intercanvi de paraules, riures i ... 2on esmorzar. La carretera del port es asfaltada encara que plagada de forats i grava, cosa que obliga a certa moderació de baixada. Aisa, Jasa, Hecho... poblets molt macos que atravesem i parant-nos el temps d'una foto, queda molt encara. Finalment parem a picar algo a Ansó, abans de la 3era i més llarga pujada del dia. Costa tornar a la carretera però passem de manera intermitent per túnels d'arbres que ens alivien del calor. Per fí arribem a la vall de Zuriza, maquíssima, verda. Ja estem quasi a dalt del coll, sols ens queda baixar fins a Isaba on trobarem el poble de festa major ! Ens allotjem i sopem a la Fonda Txiki, molt agradable per uns 40€ la mitja pensió. Al final no era més dur que a Ordesa però toca descansar una mica, demà ens exigirà molt tambè.
DIA 8: Isaba - Roncesvalles (81 km +1750 m)
Avui tornarà a ser un dia llarg, molt llarg. Comencem per pujar, direcció puerto de Larrau, fins al collado de Ollokia on pararem a esmorzar un súper entrepà abans de travessar el bosc d'Irati. Llavors tot es pista de puja i baixa, rodejant el llac (aigua calentíssima). L'immensitat de la selva d'Irati es impressionant, extraordinària. La vegetació exhuberant ens dona una frescor agradable fins a l'antigua fàbrica d'armes d'Orbaiceta. Allí enfilem per la pista, amb fortíssimes costes (però curtes) cap a Roncesvalles. El temps canvia i ens trobem dins la boira amb certa pressa d'arribar abans que plogui. No hem parat a dinar i les forces es van agotant. Tot com la meva bateria que s'acaba, per sort, just arribant sobre l'asflat, a 300m del hotel ! Estem impacients de menjar (molt bò, Posada de Roncesvalles per 145€ habitació quadruple totalment reformada i molt acollidora, funcional i decorada) i dutxar-nos, ja són més de les 18h i portem quasi 7 hores de pedalar. El temps en moviment s'ha incrementat des del dia d'Ordesa, ja són varis dies de més de 6h30. Demà queda un port molt accessible vist el nostre historial, i el darrer. Ja veiem l'objectiu a tocar de mà.
DIA 9: Roncesvalles - Elizondo (65 km +726 m)
Roncesvalles sembla un indret fora del temps; hi passen el pelegrins cap a Compostela, els que travessent els Pirineus a peu o en bici, fins i tot la meteo es particular, ploguent i amb fred quan a pocs km ja feia calor i sol... Avui ens espera una llarguíssima baixada fins a Saint Jean pied de Port, una zona més planera i la darrera pujada d'importància del viatge. Ja hem deixat els forts desnivells enrera i afrontem el Port de l'Ispeguy amb certa tranquilitat, admirant el bònic paisatge de falgueres que cobreixen absolutament tota la muntanya. Dinarem tranquilament al cap del port en un restaurant/botiga que recorda el Pas de la Casa en temps passats. Sols ens queda una baixada tranquila, atravessant poblets els uns més macos que els altres, fins a Elizondo on dormirem en un alberg (Kortarixar 70€ l'habitació pels 3, molt petita sense finestra i sort del ventilador!, es pot trobar millor sense gastar-se molt més ... si reserves amb temps). Tornem a caure en període de festa major i la música invaeix els carrers. La calor es molt intensa i pensem sols en refrescar-nos, menjar i dormir. L'ambient es molt relaxat, demà es un tràmit fins a Hondarribia.
DIA 10: Elizondo - Hondarribia (60 km +193 m)
Fa estrany de no afrontar cap port de muntanya, tot es pla amb lleugera baixada de tant en tant, un plaer, un descans. Seguim la via verde del Bidasoa, a l'ombra dels arbres que ens porporcionen frescor. La pista es bona, l'ambient relaxat, a la vegada hi ha certa excitació per arribar a la fí del viatge. Parem a pendre un café a una estació de tren desafectada, tenim temps. Cal per això cobrir els 60 km, per tant augmentem el ritme fins arribar a Hondarribia. Vista la dificultat de deixar les bicis en seguretat mentres ens voliem banyar, fa que optem per apalancar-nos en una terrassa davant del mar, a l'ombra i amb una cervesa. Hi dinarem. La nit la passarem a San Sebastià, de tapes al barri antic. Tot una delicia ! Toca saborejar tot l'esforç, recordar cada un dels moments viscuts, agraïr tant les circunstàncies com als companys per arribar a destinació. Com sempre l'arribada es sols un instant, el temps del viatge ho es tot. Malauradament s'ha acabat, i la ment ja busca el pròxim.
De San Sebastian a Andorra:
Tornar cap a Andorra no deixa gaires opcions; per tren arribariem a Lleida (sols bicis plegades, i les nostres no es possible), busos on posar una bici són inexistents, per tant vam contractar una furgoneta per fer el viatge de tornada. Malgrat tot m'hagués agradat fer el viatge en sentit invers tot seguit.